26.10.2016

Vasking og karding av ull

Har lenge hatt en sekk med hvit ull stående. Noe av den har jeg brukt tidligere, men det var mye igjen. Hadde den stående i kjelleren i et mørkt, kaldt rom. Ulla har holdt seg like fin. Etter som jeg kjøpte den uvasket, rett fra ullstasjonen i disktriktet luktet det sterkt sau/ull i rommet der sekken sto. Vi har hatt sol og fint vær i flere uker her nå. Derfor tok jeg med ulla ut for å vaske av den verste skitten. Brukte kun kaldt vann fra hageslangen til å begynne med. Hadde litt oppvaskmiddel i vannet. Skylte den med lunken vann, som jeg hentet i bøtter inne. Renset vekk det jeg så av skitt som fortsatt satt fast. For å få ut det meste av vannet fra ulla brukte jeg en salatslynge. Det tok litt tid, etter som det kun er plass til små mengder av gangen. 
Ulla ble langt til tørk på terrassen. Selv om det er fint vær om dagen, er det ikke mange varmegrader. Derfor tørker det ikke i løpet av en dag. For å framskynde tørkeprosessen tok jeg med litt ull inn. La den i håndvasken på badet, og brukte hårføneren på den. 
 
Så ble det tid for karding. Først løsnet jeg litt på "lokkene" med et par håndkarder. Deretter kjørte jeg ulla fem ganger gjennom kardemaskina.  Viktig å ikke legge for mye ull i for hver runde.

 Kardemaskin er en smart oppfinnelse, Det er lett å løsne kardeflaket fra rullen etter hver omgang.
 Et fint og jevnt kardeflak ble resultatet. Det sitter stort sett alltid igjen noen små neps/klumper her og der. Disse luker jeg ut før spinningen begynner. Jeg bruker å dele kardeflaket på langs,  i passe tykke remser.
I dag hadde jeg på meg den varme og gode jakken jeg har strikket av egenprodusert garn. Det er en god følelese å ha på seg et plagg man har fulgt hele veien fra ull til ferdig produkt.
I morges var det en nydelig soloppgang. Himmelen var orange/rosa over skogkanten. Dessverre er sola borte nå. Etter som vi har hatt sol fra nesten skyfri himmel i flere uker, kan vi ikke klage på at den er borte nå. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En solfylt søndag i april

I helga kom det endelig litt sol og varme til Trøndelag. Vi har hatt mye snø og kaldt vær, så langt i vår. Når sola skinner og temperaturen ...